A Bukaresti Ion Luca Caragiale Nemzeti Színházban nyílik meg a Magyar Művészeti Akadémia Harag György rendezőnek szentelt kiállítása, amellyel az erdélyi, a magyarországi és a román színházművészet korszakos alakjára emlékeznek – közölte tegnap a Liszt Intézet bukaresti központja. A tárlat a román Országos Színházi Fesztivál keretében nyílik meg kedden, és november 14-ig látogatható. A rendező életművét feldolgozó vándorkiállítás 45 tablóból áll, csaknem 200 fotót jelenít meg pályatársak, színháztörténészek, kritikusok szövegeivel, valamint Harag György saját beszámolóival.

A tárlat részeként látható lesz az 1985-ben készült Cseresznyéskert, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház román nyelvű előadása, Harag György utolsó rendezése. Levetítik a Csillag a máglyán című produkciót, amely a kolozsvári Állami Színház előadásának felvétele 1977-ből, illetve Csehovnak a Medve című művéből rendezett tévészínházi 1975-ös előadást Csorba András, Széles Anna és Tarr László szereplésével.

Harag György (1925-1985), a Kolozsvári Állami Magyar Színház egykori főrendezője, a magyarországi és a román színházművészet korszakos, teremtő művészének emlékére a Magyar Művészeti Akadémia emlékévet szervezett 2020-ban.