A Fülöp-szigeteki Maria Ressa és az orosz Dmitrij Muratov újságírónak ítélték oda a 2021-es Nobel-békedíjat, jelentette be Oslóban a norvég Nobel-bizottság.

A két újságíró a szólásszabadságért folytatott harcával érdemelte ki az elismerést. 

Az 59 éves Dmitrij Muratov 22 éven át, 1995 és 2017 között volt a Novaja Gazeta orosz oknyomozó lap főszerkesztője. A tényfeltáró tevékenységéről ismert lap mindig is kritikus volt a hatalommal szemben, 1993-as alapítása óta hat újságíróját gyilkolták meg a munkája miatt. Köztük volt Anna Politkovszkaja, akit csaknem napra pontosan 15 éve, 2006. október 7-én gyilkoltak meg saját otthona lépcsőházában.

A másik díjazott Maria Angelita Ressa, filippínó-amerikai újságíró és író, a Rappler című oknyomozó portál társalapítója és vezérigazgatója. Ressát tavaly első fokon hat év börtönre ítélték internetes rágalmazás miatt, egy friss törvény alapján, amely nemzetközi jogvédők szerint a Rodrigo Duterte elnök rezsimjével szemben kritikus hangok elhallgattatását szolgálja. Előzőleg a Rappler több korrupciós esetről írt, illetve feltárta, hogy a Duterte-rezsim „igazságosztó” brigádjai több tízezer embert gyilkoltak meg a kábítószerellenes harc ürügyén, bírósági ítélet nélkül.

A Nobel-békedíjat csaknem száz évvel korábban kapta utoljára újságíró. 1935-ben a német Carl von Ossietzkynak ítélték oda, miután feltárta országa fegyverkezési programját, amelyet az I. világháborút lezáró békeszerződés tiltása ellenére hajtott végre a náci rezsim.