Sürgősségi rendelettel meghosszabbította tegnapi ülésén a kormány a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak állami támogatásáról szóló intézkedés hatályát, és elfogadta a gyermekfelügyeleti szabadságról rendelkező jogszabályt.

A kényszerszabadság ideje alatt az alkalmazottak a bérük 75 százalékát kapják meg, de az országos bruttó átlagbér 75 százalékát nem haladhatja meg az állami juttatás. Azoknak az alkalmazottak, illetve azok a szabadfoglalkozásúak jogosultak fizetett kényszerszabadságra, amelyek tevékenységét a hatóságok korlátozzák a járványhelyzet okán – mutatott rá a kormányülést követően Raluca Turcan munkaügyi miniszter. A miniszter becslései szerint várhatóan mintegy 32 ezer alkalmazott és 15 ezer szabadfoglalkozású személy részesül majd ebben a támogatásban.

Raluca Turcan elmondta, az online oktatásban részesülő gyermeküket felügyelő szülők alapbérük 75 százalékát kapják meg az otthon töltött napokkal arányosan, de ez az összeg szintén nem haladhatja meg az országos bruttó átlagbér 75 százalékát. A juttatás csak az egyik szülőnek jár, egyéni felelősségvállalási nyilatkozat alapján. A távmunkában dolgozó szülők nem jogosultak a támogatásra. A munkaügyi miniszter becslései szerint várhatóan 20 ezer személy részesül majd a gyermekfelügyeleti szabadságért járó juttatásban.