Ha pénteken a koronavírus-fertőzöttségi ráta eléri a hat ezreléket egy településen, akkor az ottani iskoláknak – a jelenlegi szabályok értelmében – át kell térniük jövő héttől az online tanításra, kivéve a speciális iskolákat, a bölcsődéket és az óvodákat – nyilatkozta tegnap este egy televíziós műsorban az oktatási miniszter.

Sorin Cîmpeanu arról is beszámolt, hogy a minisztériumhoz nagyon sok, egymással ellentétes célokért küzdő petíció érkezik: eddig 183 petícióban kérték szülők és tanárok az online oktatásra való áttérést, és 175 petícióban a jelenléti oktatás folytatását és az iskolák nyitva tartását követelték. A tárcavezető hozzátette: jómaga a jelenléti oktatást tartja kívánatosnak, és mindent megtenne azért, hogy az iskolák nyitva maradjanak, de az erre vonatkozó döntés nem tőle függ.

Bukarest mellett ma több nagyvárosban is meghaladta a 6 ezreléket a fertőzöttségi ráta. A füvárosban 6,33, Kolozsváron 6,03, Temesváron pedig 8 ezrelék fölötti az elmúlt 14 napra jegyzett fertőzésszám.

Az oktatási miniszter tájékoztatása szerint még a mai nap folyamán tárgyalnak az illetékesekkel, egészségügyi szakemberekkel a tárcaközi rendelet módosításáról annak érdekében, hogy ennél a határértéknél még ne zárjanak be a tanintézmények, hanem folytatódjon a szemtől szemben történő nevelés-oktatás, ugyanúgy, mint az óvodák és bölcsődék esetében.

Az ügyben várhatóan péntekig születik végleges döntés.