Napirendre kell tűzni a parlamentben azt a bizalmatlansági indítványt, amelyet a kormányból időközben kilépett USR-PLUS az ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR) közösen terjesztett be szeptember 3-án Florin Citu liberális miniszterelnök kormánya ellen – döntötte el az  alkotmánybíróság.

A határozatban a taláros testület azt is megállapította, hogy a kormány és a parlament valóban alkotmányos konfliktusba került egymással, amikor az USR indítványának szavazását a parlament az alkotmányossági óvásra hivatkozva elnapolta.

A parlamentben így most már két indítvány verseng egymással, miután kedden az ellenzéki szociáldemokraták is beterjesztették saját kormánybuktató kezdeményezésüket.

A parlament legnagyobb frakciójával rendelkező ellenzéki alakulat arra hivatkozva nyújtott be saját bizalmatlansági indítványt a Florin Citu vezette kormány ellen, hogy az USR-PLUS szövetség által kezdeményezett beadvánnyal szemben alkotmányossági kételyek merültek fel.

Marcel Ciolacu PSD-elnök szerint ez a leggyorsabb módja annak, hogy – akár már a jövő héten – leváltsák a Nemzeti Liberális Párt és az RMDSZ kormányát, a PSD 157 törvényhozó által aláírt kezdeményezése ellen ugyanis szerinte nem emelhető semmilyen szabályossági kifogás.