Az Európai Bizottság és az Európa Tanács közös kezdeményezésére 2001 óta, vagyis pontosan húsz éve ünnepeljük a nyelvek európai napját szeptember 26-án, és mivel csak néhány nap választ el e jeles dátumtól, arra gondoltam, hogy ma ezzel a témával foglalkozom.

De mire is ad alkalmat ez a nap? A kezdeményezők tudatosítják az emberekben, milyen változatos az Európában beszélt nyelvek palettája, előmozdítják a kulturális és nyelvi sokszínűséget, emellett életkortól függetlenül arra bátorítanak minket, hogy tanuljunk idegen nyelveket. Utóbbi főként azért hasznos, mert idegennyelv-tudás birtokában egyszerűbben léphetünk kapcsolatba és kommunikálhatunk másokkal, sőt állást találni és vállalkozni is könnyebb ezáltal.

„A nyelvek európai napján, illetve a szeptember 26-át megelőző és követő hetekben Európa-szerte rengeteg érdekes program – nyelvórák, játékos rendezvények, beszélgetések, konferenciák, rádióműsorok stb. – közül válogathatnak az érdeklődők” – olvasható magyar nyelven az Európai Unió hivatalos portáljához tartozó weboldalon.

Sokak szerint a nyelvi sokszínűség a kultúrák közötti jobb megértés biztosításának eszköze, ugyanakkor kulcsfontosságú eleme Európa gazdag kulturális örökségének.

Eszembe jutott a már-már közhelyes, de hatalmas igazságtartalommal bíró mondás, amely így hangzik: „Annyi ember vagy, ahány nyelven beszélsz.” Sokáig nem értettem, hogy mit is takar, most viszont rögtön rábólintok, ha valahol meghallom. Az anyanyelvemen kívül viszonylag jól beszélem a román nyelvet, az elmúlt négy-öt évben pedig az angoltudásom is sokat fejlődött. Miért hoztam fel most ezt? Egyrészt azért, mert már nem okoz gondot, ha egy-egy könyvet nem találok meg magyarul, hisz románul és angolul is könnyedén megértem, amit olvasok.

Néhány éve román nyelvű képzésekre is kezdtem járni, ami sokat segített abban, hogy bátrabban megfogalmazzam a gondolataimat az ország nyelvén. Sőt a temesvári versenytáncos csoportban is napról napra felszabadultabb voltam, ha meg kellett szólalni románul. Az angol nyelv már komolyabb fejtörést okozott, hisz jóval kevesebbet gyakoroltam, mint a románt, 2020 nyarán azonban eldöntöttem, hogy beiratkozom egy angol nyelvű képzésre. Egyebek között az Amerikai Egyesült Államokból, Kanadából, Mexikóból, Németországból, illetve Magyarországról voltak résztvevők, és úgy éreztem, hogy a merészségemnek köszönhetően egy új kapu nyílt meg előttem.

Legtöbbször nem akarunk megszólalni idegen nyelven, mert félünk attól, hogy kigúnyolnak a kiejtésünk vagy a helytelen nyelvhasználat miatt, azonban ez az egyik legjobb módja annak, hogy fejlődjünk ezen a téren. Legalábbis én ezt tapasztaltam. Vasárnap tehát a nyelvek európai napját ünnepeljük, és ki-ki eldönti, hogy mivel tölti ezt a napot. Számtalan lehetőség közül lehet választani.