Ha a fertőzési ráta 6 ezrelét fölé nő, az adott településen minden tanuló online oktatásra áll át, csak a bölcsődék és óvodák maradnak nyitva – közölte Sorin Cîmpeanu oktatási és Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter a tanévkezdésre vonatkozó szabályokat ismertető közös sajtótájékoztatón.

Korábban mérlegelték a hatóságok, hogy 6 ezrelékes fölött is jelenléti oktatással folytatódjon a tanítás a beoltott tanulók számára, és csak az oltatlanok tanuljanak online, de „az előnyöket és kockázatokat figyelembe véve” ezt a lehetőséget elvetették.

Kivételt képez a speciális oktatás, ahol a körülményektől függetlenül marad a jelenléti oktatás.

Változás állt be a maszkhasználatot illetően is: az osztálytermekben kötelező lesz az egészségügyi maszk, viszont a korábbiakkal ellentétben elfogadják a házi készítésű maszkot is, ha az orrot és a szájat is takarja.

Ha egy diákot koronavírus-fertőzéssel diagnosztizálnak, az illető osztályban a jelenléti oktatást 14 napra felfüggesztik. Mindazonáltal a diákok egy hét után visszatérhetnek az iskolába, ha a 8. napon elvégzett gyorsteszt negatív lesz. A beoltott vagy a koronavírus-fertőzésen átesett tanulók számára folytatódik a személyes jelenléttel zajló oktatás.

A hatóságok péntekenként összesítik a járványügyi adatokat és közlik az iskolákkal, hogy a következő héten milyen forgatókönyv szerint folytatódhat a tanítás.