Az utóbbi évekhez képest sokkal több bevándorlóra, évente 400 ezer emberre van szüksége Németországnak a demográfiai folyamatok ellensúlyozásához – mondta a német szövetségi munkaügyi ügynökség (Bundesagentur für Arbeit – BA) vezetője egy keddi lapinterjúban.

Detlef Scheele a Süddeutsche Zeitung című német lapban közölt interjúban kiemelte, hogy a német gazdaságot tömeges munkaerőhiány sújtja, és a helyzet egyre rosszabb.

Úgy vélte, a problémát csak jelentősen nagyobb bevándorlással lehet megoldani, de nem a menekültügyi rendszer révén, hanem „a munkaerőpiaci szükségletekre szabott, célzott bevándorlás” révén. Kiemelte, hogy az ápolóktól kezdve a klímaszerelőkön át a szállítmányozási szakemberekig és az egyetemi végzettségű munkavállalókig „mindenütt hiány lesz szakképzett munkaerőből”.

A migrációval szembeni fenntartásokról azt mondta, hogy „ki lehet állni és el lehet mondani, hogy nem akarunk külföldieket, de ez nem működik”. „A helyzet az, hogy Németországban elfogynak a munkavállalók” – mondta BA igazgatója.