Olyan rendelet elfogadására készül a kormány, amely lehetővé teszi, hogy a közberuházások elvégzésére leszerződött kivitelezők esetében az önkormányzatok ne a szerződésben előre rögzített alapanyagárakat vegyék figyelembe, hanem a statisztikai hivatal által megállapított drágulás alapján számolják újra a munkálatok értékét – közölte tegnap a Fejlesztési Minisztérium.

A szaktárca által tegnap beterjesztett kormányrendelet-tervezetet értelmében az önkormányzatokkal közberuházások elvégzésére leszerződött kivitelezők kiegészítést kérhetnek az eredeti szerződés értékéhez képest, az önkormányzatok pedig újraszámolhatják a költségeket, figyelembe véve a statisztikai intézet által közölt drágulást. Többletköltség esetén az országos finanszírozású programoknál az önkormányzatok a szaktárcához fordulhatnak további finanszírozásért.

Cseke Attila tárcazeveztő szerint a kormányrendelet hosszú távú módszert ajánl az építkezési alapanyagok árának mindenkori ingadozására. Így akár árcsökkenés esetén is alkalmazható lesz ez az intézkedés – mondta a miniszter.