Megduplázta a kormány az Európai Unión kívülről befogadható külföldi vendégmunkások keretszámát: a szerdán elfogadott kormányhatározat szerint a hatóságok idén a tervezett 25 ezer helyett 50 ezer új munkavállalási engedélyt bocsáthatnak ki.

A krónikus munkaerőhiány miatt évről évre nőtt a keretszám: 2017-ben ötezer, 2018-ban tízezer, 2019-ben 20 ezer EU-n kívülről érkezett új vendégmunkást fogadott be az ország.

Tavaly a koronavírus-járvány miatt valamelyest visszaesett a kereslet a munkaerőpiacon, és a 2020-ra megszabott 30 ezres keretszámot csak 90 százalékban használták ki a munkáltatók.

A szerdai kormányhatározat indoklása szerint idén jelentősen megnőtt a munkaerő-kereslet. Az év első felében a tavalyinál 27 százalékkal több kérelmet adtak be, az Országos Munkaerő Ügynökség pedig több mint 14 ezer munkavállalási engedélyt bocsátott ki, ami az éves kontingens 56 százaléka.

Romániában az idei év első öt hónapjában a tavalyi év azonos időszakához képest 2,77 százalékkal 160 ezerre emelkedett a betöltetlen állások száma, ezek közül csaknem 30 ezret pedig huzamosabb ideje nem tudnak betölteni a munkáltatók.

A gazdasági sajtóban megjelent adatok szerint idén márciusban 54 793 Európai Unión kívülről érkezett vendégmunkás dolgozott érvényes munkavállalási engedéllyel Romániában, legtöbben Törökországból (6916), Moldovából (4747) és Vietnámból (4708) érkeztek, és a főleg az építőpiparban, vendéglátásban, fuvarozásban, illetve a sütőiparban vállaltak munkát.