Az ország legnagyobb munkaadója a Román Posta volt 2020-ban – írja a Transindex a Wall-Street.ro gazdasági portálra hivatkozva. A Cégbíróság magán- és állami tulajdonban levő vállalatokat is tartalmazó adatsora szerint a második legtöbb alkalmazottat egy szintén állami tulajdonban levő vállalat, a vasúttársaság (CFR) foglalkoztatja, és mindössze a dobogó harmadik fokán jelenik meg az első magánvállalat, a Profi üzletláncot működtető Profi Rom Food. Az első tíz helyen egyébként öt állami és öt magánvállalat áll.

A Wall-Street kiemeli, hogy a foglalkoztatási statisztikák elsősorban az állami tulajdonban levő vállalatok eredménytelenségét mutatják. Jó példa erre, hogy míg a Román Posta hétszer annyi alkalmazottat foglalkoztat, mint a legnagyobb versenytársának tekintett Fan Courier, addig a gyorsfutárcég által elért nyereség hatszorosa volt a Román Postáénak.

Az ország egyik legnagyobb munkaadójának számító állami vasúttársaság pedig tavaly kifejezetten kudarcos évet hagyott maga mögött. A CFR vesztesége 2020-ban 281,6 millió lej volt, míg az adóssága immár eléri az 1,22 milliárd lejt. A vállalatcsoporthoz tartozó CFR Călători külön szerepel a listán 12 ezernél is több alkalmazottal.