Romániában mintegy 50 százalékra tehető azoknak az aránya, akik akár oltás, akár a COVID-19-ből való felgyógyulás révén védettséget szereztek a koronavírussal szemben – jelentette ki tegnap Valeriu Gheorghiță. Az oltási kampány vezetője szerint az így kialakult immunitásnak köszönhetően minden bizonnyal visszaszorul a kórházi kezelést igénylő esetek, illetve a koronavírus okozta elhalálozások száma.

A katonaorvos szerint a hatóságok célja tovább növelni a beoltottak számát, főleg a sérülékeny csoportokhoz tartozók körében, az eddigi tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy esetükben kétszer nagyobb a kórházba kerülés kockázata.

Valeriu Gheorghiţă hozzátette: az új fertőzések elemzése azt mutatja, hogy a vírus elsősorban a 40 év alattiak körében terjed. A fertőzöttek átlagéletkora csökkenő tendenciát mutat, az elmúlt két hétben 43 év volt, miközben a tesztelt populáció átlagéletkora 48 év. Az érintettek több mint 80 százaléka nem volt beoltva.

Ioana Mihăilă egészségügyi tárcavezető ugyancsak tegnap jelentette be, megállapodás született a koalícióban arról, hogy azok, akik beoltatják magukat koronavírus ellen, száz lej értékű étkezési utalványt kapjanak. Hozzáfűzte, mérlegelik egy oltáslottó szervezésének lehetőségét is, ugyancsak az oltási kedv növelése érdekében.