A Román Nemzeti Bank igazgatótanácsa változatlanul 1,25 százalékon tartotta az alapkamatot tegnapi monetáris politikai ülésén. A jegybank a kötelező lej és valuta tartalékrátát sem módosította.

A történelmi mélypontnak számító 1,25 százalékos alapkamat január óta változatlan, akkor az igazgatótanács 25 bázisponttal csökkentette 1,50 százalékról. Az irányadó kamatot tavaly márciusban kezdték több lépcsőben csökkenteni a korábbi 2,5 százalékról. A jegybank közleménye megállapítja, hogy az év eleji előrejelzéshez képest gyorsabban nőtt az infláció, ezért a következõ két évre előrevetített inflációs görbe a vártnál magasabban fog tetőzni. A jegybank most már 4,1 százalékos inflációra számít az év végén a korábban prognosztizált 2,5 százalékhoz képest. Az előrejelzés szerint a fogyasztói árindex később mérséklődni fog, így 2022 végére 3 százalékos inflációt remél. Júniusban 3,9 százalékra gyorsult az éves infláció.

A júliusi adatokat szerdán közli az országos statisztikai intézet. A jegybank az egynapos lejáratú betétek kamatlábát továbbra is 0,75 százalékon, az egynapos lejáratú hitelekét pedig 1,75 százalékon tartotta tegnapi monetáris politikai ülésén.