A katasztrófavédelmi főfelügyelőség 108 katonai tűzoltója indult 23 járművel, köztük erdőtüzek oltására kialakított hat tűzoltókocsival tegnap Görögországba, hogy az országban pusztító erdőtüzek oltásában segédkezzenek.

Az ország különböző részeiből mozgósított tűzoltók a Bukarest melletti Clinceniben gyűltek össze. A konvoj saját parancsnoki központtal, nagy teljesítményű áramfejlesztő generátorral, tábori felszerelésekkel, tartálykocsikkal, és felszereléseket szállító konténerkocsival indult útnak. Az uniós támogatásból tavaly beszerzett, terepjáró képességekkel rendelkező (összkerékhajtású), erdőtüzek oltására kialakított tűzoltókocsik háromezer literes tartállyal és nagy teljesítményű vízágyúval rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik, hogy a személyzet és a felszerelés veszélyeztetése nélkül, nagy távolságról oltsák a tüzet. A víztartály utántöltését bármilyen nyomás nélküli vízforrásból – tavakból, folyókból – el lehet végezni. A tíznaposra tervezett, szükség esetén meghosszabbítható műveletet az Európai Polgári Védelem és Humanitárius Segítségnyújtási Műveletek Főigazgatósága koordinálja, illetve 75 százalékban fedezi az oda- és visszaút költségeit.

A bevetések során elhasznált üzemanyagot a fogadó fél – jelen esetben Görögország – biztosítja. Románia több ízben nyújtott már légi segítséget külföldi erdőtüzek oltásában, a szárazföldi alakulatok azonban most elõször vesznek részt külföldi segélymisszióban.