Megrövidítették az Akropolisz és több más ókori nevezetesség látogatási időtartamát a nagy hőség miatt a görög fővárosban. Így a reggel 8 és este 8 óra közötti nyitva tartás helyett mostantól déli 12 és délután 5 óra között lezárják az európai civilizáció és demokrácia jelképeként számontartott épületegyüttest.

Athén több részén 42 Celsius-fokra tegnap emelkedett a hőmérséklet és lángra kapott a növényzet a fővárostól északra. Száz tűzoltó, 35 autóval és kilenc repülővel próbálja oltani a tüzet, amely egyelőre nem fenyeget lakóépületeket, ipari létesítményeket, ugyanakkor vastag füstfelhővel borítja be a város légterének egy részét. Több vasútvonalon leállt a közlekedés és egy autópályaszakaszt is le kellett zárni.

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök arra hívta fel honfitársai figyelmét, hogy az országnak az elmúlt évtizedek legnagyobb hőségével kell szembenéznie. A polgári védelem pedig arra figyelmeztette a lakosokat, hogy evakuálhatják a városrészt szükség esetén, és hogy tartsák csukva otthonuk ablakait, nehogy egy bepattanó szikra lakástüzet okozzon.

Görögországban több mint száz helyen kapott lángra a növényzet az utóbbi napokban, és hasonló a helyzet Törökországban, Olaszországban és Franciaország déli vidékein is.