Klaus Johannis elnök szerint példaértékűek az erdélyi szászok és románok békés együttélésen és egymás kultúrájának a kölcsönös tiszteletén alapuló kapcsolatai, s ezek Románia és Németország kapcsolatait is fejlesztették, erősítették. Az államfő a Brassó megyei Szászkeresztúron (Crit) beszélt erről tegnap a Haferland (Zabföld) kulturális fesztivál megnyitóján.

A román nyelven elmondott beszédét, melynek egyes mondatait németül is elismételte, az elnöki hivatal honlapja közölte. Az elnök kijelentette: az erdélyi szászok évszázadokon át bizonyították, hogy a jó szervezettség, a szolidaritás és az értékek, hitek és a szabadság tiszteletben tartásáért vívott állhatatos harc túlléphetik a történelem viszontagságait. „Románia – az európai sokszínűség és egység mellett erősen elkötelezett államként – az a hely, ahol tiszteletben tartják az etnikai, vallási és kulturális sokszínűséget, és amely modellértékű a tolerancia, a nyitottság és a szolidaritás terén” – jelentette ki az elnök, aki a rendezvény fővédnökségét is vállalta.

A két világháború között még 800 ezres lélekszámú romániai német közösség tömeges elvándorlása a kommunista diktatúra idején kezdődött, az 1989-es rendszerváltozás után pedig rohamosan felgyorsult. A 2011-es népszámláláskor már csak 36 ezren vallották németnek magukat Romániában.