Noha általánosságban javult a jogállamiság helyzete az Európai Unióban, több tagországban továbbra is aggodalomra ad okot az igazságszolgáltatás függetlenségének és a média helyzetének fokozódó romlása – jelentette ki tegnap Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke Brüsszelben a testület második jogállamisági jelentésének bemutatásakor. A jelentés rámutat az újságírók helyzetének általános romlására több tagállamban. A médiahatóságok gyakran nem mentesek a politikai befolyástól, ahogy egyes tagállamokban nagy a kockázata a médiába való közvetlen politikai beavatkozásnak – figyelmeztetett az uniós biztos.

Magyarországgal kapcsolatban az EB jogállamisági jelentése bírálta egyebek mellett az igazságszolgáltatás helyzetét, a korrupcióellenes stratégiát és a média sokszínűségét.

A jelentésben felmerül a gyermekvédelmi törvény ügye is. Ennek kapcsán Varga Judit magyar igazságügyi miniszter a közösségi oldalán megjegyezte: Magyarország most éppen amiatt nem jogállam a bizottság szerint, mert a legmagasabb szinten védi a gyermekek és a szülők jogait. Az a bajuk – írta a politikus -, hogy a magyar iskolákba és az óvodákba nem engednek LMBTQ-aktivistákat és semmilyen szexuális propagandát.