Kató Emőke vehette át a legjobb női főszereplőnek járó UNITER-díjat a hétfőn késő este megtartott gálán a kolozsvári Reactor független társulat Minden, amit elvett tőlem Alois című, román és magyar nyelvű előadásában nyújtott teljesítményéért.

A szakmai előzsűri díjazásra javasolta a legjobb televíziós előadás kategóriában a Tomcsa Sándor Színház Samuel Beckett Rövidek című produkcióját is, amelyet Zakariás Zalán rendezett. A gála zsűrije végül a három díjra javasolt produkció közül a székelyudvarhelyi társulatét ítélte a legjobbnak.

A legjobb előadásnak járó díjat a Radu Afrim rendezte Szív és más húskészítmények című produkció nyerte, amelyet Dan Coman román kortárs író szövege alapján vitt színre a craiovai Marin Sorescu Színház. A legjobb előadás díjért versenyben volt még a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház román társulatának Villa Dolorosa című produkciója, amelyet Theodor Cristian Popescu állított színpadra, valamint a kolozsvári Alexandra Felseghi dramaturg szövege alapján készült Verde tăiat című román nyelvű előadás, amelyet Adina Lazăr rendezett a Pro Színház Egyesület nevű zilahi magántársulattal.

A legjobb rendezésért járó, Lucian Pintilie egykori neves román rendezőről elnevezett díjat Carmen Lidia Vidu vehette át, aki a bukaresti nemzeti színház által bemutatott Romániai napló. 1989 című előadást jegyezte.

A legjobb férfi főszereplőnek járó díjat Razvan Vicoveanu színművész kapta a nagyváradi Mária Királyné Színház A revizor című Gogol-drámában nyújtott alakításáért. A legjobb díszletnek járó elismerést Adrian Damian vehette át, aki a Nagyváradon színre vitt A revizor produkció díszleteit jegyezte. A legjobb díszletért járó díjért versenyben volt Andu Dumitrescu is a Pool (No water) című előadásért, amelyet a Kolozsvári Állami Magyar Színház mutatott be.

A bukaresti Ion Luca Caragiale Nemzeti Színházban  tartott gálán életműdíjat kapott többek között a 2019-ben elhunyt Alexandru Darie rendező, a Bukaresti Bulandra Színház egykori igazgatója, valamint Marcel Iures színművész.