Hazatért hétfőn este a terrorizmus vádjával elítélt Beke István és Szőcs Zoltán, miután a Brassó Megyei Törvényszék jogerős ítéletben jóváhagyta feltételes szabadlábra helyezési kérelmüket.

Az ötéves börtönbüntetését töltő két kézdivásárhelyi férfi 2020 májusa óta kérhette a feltételes szabadlábra helyezését. Azóta négy, erre vonatkozó kérést nyújtottak be. A börtön illetékes bizottsága a jó magaviseletük alapján valamennyi esetben ajánlotta a szabadon bocsátást, ám a bíróság minden alkalommal elutasította azt.

A bukaresti legfelsőbb bíróság 2018. július 4-én ítélte 5-5 év letöltendő börtönbüntetésre a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi, illetve erdélyi elnökét terrorista cselekmények, illetve azokra való felbujtás miatt. Az ügyészség egy lehallgatott beszélgetés és a Beke István lakásán talált petárdák alapján azzal vádolta a fiatalokat, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015. december elsején, a román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén.