Több mint 200 személyt, köztük mintegy 70 gyermeket helyeztek el ideiglenesen a verespataki művelődési házban, további negyvenen pedig rokonoknál, ismerősöknél szálltak meg, miután tegnap este elárasztotta a víz otthonaikat.

A Fehér megyei katasztrófavédelem legfrissebb mérlege szerint 72 házat öntött el a víz a Verespatak községhez tartozó Dăroaia faluban, ezek közül egy teljesen tönkrement, további 16 ház egy földcsuszamlás miatt rongálódott meg. Verespatakon és a hozzá tartozó más településeken is házakat, utakat rongált meg a heves esőzések miatt keletkezett árvíz.

Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint hasonló problémákat jeleztek Aranyosszohodol községből, Abrudbányáról és Topánfalváról is, ahol szintén több személynek kellett elhagynia otthonát. A Kerpenyes és Topánfalva közötti 74-es országút mintegy 300 méteren járhatatlan az úttestre zúdult hordalék és egy földcsuszamlás miatt. Több Fehér megyei településen autókat sodort el az ár, illetve mintegy 7500 fogyasztó áram nélkül maradt a viharos szél okozta meghibásodások miatt.

Jelenleg is több száz katonai tűzoltó, csendőr és rendőr vesz részt a kárelhárításban, munkájukat hegyimentők és a Vöröskereszt önkéntesei is segítik. A Fehér megyei közegészségügyi igazgatóság szakembereket küld ki ma a házaikból kilakoltatott személyek egészségi állapotának felmérésére.