Elmarad a szenátus rendkívüli ülésszaka, miután bemerevedtek az álláspontok az igazságszolgáltatásban elkövetett esetleges bűncselekményeket kivizsgáló ügyészi osztály (SIIJ) felszámolása kapcsán. A hétfői, estébe nyúló koalíciós egyeztetésen sem a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), sem a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nem volt hajlandó változtatni pozícióján.

Az RMDSZ fenntartja a szenátusban előterjesztett módosító javaslatát, amely szerint a SIIJ megszűnése után az igazságszolgáltatásban elkövetett törvénysértések kivizsgálását a legfőbb ügyészség keretében jelenleg is működő büntetőügyi nyomozói és kriminalisztikai részleg venné át. Az USR szerint a módosító elfogadása azzal a kockázattal járna, hogy „más formában, más névvel, más címkével újraalakul a SIIJ”. A párt azt szeretné, ha az említett hatáskör visszakerülne a korrupcióellenes ügyészséghez (DNA) és a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészséghez (DIICOT). Ebben viszont az RMDSZ lát kockázatot, nevezetesen, hogy megismétlődnek a múltbeli visszaélések.

A vita az elmúlt napokban vádaskodásba csapott át. Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője szerint az USR játssza a meglepettet a magyar érdekvédelem hónapok óta ismert álláspontja kapcsán. Az ok: a párt kommunikációs csapdába manőverezte magát.

Csoma Botond úgy vélte, a DNA kompetenciái fölötti vita miatt nem omlik össze a kormánykoalíció, viszont elmarad a szenátus rendkívüli ülésszaka, amelynek napirendjén a SIIJ felszámolása és a hatásköreinek elosztása szerepelt volna. „Mi azt mondtuk, hogy üljön össze a szenátus, de az USR csak abban az esetben akarja a rendkívüli ülésszakot, ha az RMDSZ vissszavonja a módosító javaslatát” – mondta a frakcióvezető. Hozzátette: ez nem fog megtörténni, így előrelépés az ügyben legkorábban a parlament őszi ülésszakában várható.