Helyi népszavazást kezdeményez Marosvásárhely polgármestere a város határában található Azomureş vegyipari üzem sorsáról. Soós Zoltán polgármester a helyszínen tett látogatásáról beszámolva közölte: az Azomureş vezetői nem tudták garantálni, hogy hasonló esemény nem fog többé bekövetkezni.

Soós Zoltán közölte, a helyi képviselő-testület támogatásával népszavazást kezdeményez arról, hogy mi legyen a város stratégiája az Azomuressel kapcsolatban, azt azonban nem részletezte, hogy milyen rendezési tervhez kér választói felhatalmazást. Kezdeményezését a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Maros megyei szervezetének elnöki tisztségét betöltő Péter Ferenc, a Maros megyei tanács elnöke támogatásáról biztosította. Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter bejelentette: a környezetvédelmi őrség, a kazánfelügyelet és a katasztrófavédelem szakemberei ellenőrizni fogják az ország valamennyi vegyi üzemét a potenciális veszélyforrások feltérképezése és a hatályos előírások betartásának ellenőrzése érdekében, hiszen az Azomureşnél történt robbanás egy héten belül már a harmadik tűzeset.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) marosvásárhelyi szervezete aláírásgyűjtést hirdetett a vegyi üzem bezárásáért. Az 1962-ben épült, 2012 óta a svájci Ameropa csoport tulajdonában lévő Azomureş az ország legnagyobb műtrágyaüzeme. Az üzem környezetszennyező voltát a törvényhozás is elismerte, amikor egy tavaly kihirdetett törvénymódosítással Marosvásárhelyt is felvette azon szennyezett levegőjű települések listájára, amelyek lakói az elszenvedett egészségkárosodás miatt két évvel korábban mehetnek nyugdíjba.