Jóváhagyta tegnap este a kormány az EU-s digitális COVID-igazolvány kiadásának jogi kereteit szabályozó sürgősségi rendelet tervezetét. A 2021. július elsejétől az Unión belüli utazáshoz szükséges igazolvány kapcsán Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter bejelentette: a  beoltott személyeknek kiállított dokumentum érvényességi ideje 2022. június 30-a, az antigén gyorsteszt alapján kiállított igazolvány 24 óráig, a RT-PCR teszt alapján kiállított igazolvány pedig 72 óráig érvényes. A betegségen átesettek esetében a CoronaForms platformon rögzített első pozitív SARS-CoV-2 teszteredménytől számított 180 napig érvényes az igazolvány.

Elmondta, az igazolványokat digitális formátumban állítják ki, de azon személyeknek, akiknek nincs hozzáférhetőségük a digitális dokumentumhoz, a polgármesteri hivatalok, lakosság-nyilvántartási irodák és közegészségügyi igazgatóságok segítséget nyújthatnak, hogy az igazolványt papírra nyomtatva megkapják. Az egészségügyi miniszter rámutatott, hogy az igazolvány belföldön történő felhasználása egyelőre még nem szabályozott, de ha a szakmai szövetségek vagy gazdasági szereplők részéről érkezik erre vonatkozó igény, tárgyalni fognak róla.

Florin Cîţu kormányfő ugyanakkor úgy véli: az EU-s digitális COVID-igazolványokat belföldön is fel lehetne majd használni, például a koncerteken való részvételkor.