Összesítve a magyar tanulók jobban teljesítettek az idei képességvizsgán. Körükben 77,09 százalékos az átmenési arány, míg országos szinten 76,8 százaléka a diákoknak írt átmenő jegyet. A román nyelv és irodalomból elért eredmények azonban további aggodalmakra adnak okot, holott idén a román nyelv hatékonyabb elsajátítását remélték az alternatív tantervtől és a magyar diákok számára kidolgozott differenciált tételtől.

A magyar diákok óvások előtti teljesítményéről a tanügyminisztérium kissebbségi oktatásért felelős államtitkári kabinetje közölt adatokat. E szerint a vizsgázó magyar nyolcadikosok 44 százaléka megbukott román nyelv és irodalomból, ami több mint 5 százalékkal rosszabb arány a tavalyinál.

Magyar nyelv és irodalomból 95,83 százalékos az ötös feletti jegyet elérő diákok aránya, ez 3,44 százalékkal jobb, mint a tavalyi 92,39 százalékos arány.

Matematikából a magyar diákok csaknem 67 százaléka érte el az ötöst, ez 1,48 százalékos visszaesést jelent a tavalyi megmérettetéshez képest.

Országszerte 120 diáknak sikerült színtízest elérni, és egyetlen magyar nyolcadikos diák sincs ezek között. Azonban román nyelv és irodalomból 4, matematikából 30, magyar nyelv és irodalomból pedig 92 magyar diák érdemelt ki 10-es osztályzatot.