Jóváhagyta szombaton a kormány a szolgáltatáscsomagokról és a keretszerződésről szóló határozatot, amely a 2021–2022. évben az egészségügyi ellátások, gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök, technológiák biztosításának feltételeit szabályozza az egészségbiztosítási rendszerben. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár közleménye szerint a kormányhatározat július 1-jén lép hatályba.

A határozat értelmében az egészségbiztosítókkal szerződéses kapcsolatban álló magánkórházak személyi hozzájárulást számíthatnak fel azoknak a betegeknek, akik úgy döntenek, hogy igénybe a kórházi szolgáltatásokat. A magánegészségügyi szolgáltatónak ismertetnie kell a hozzá forduló beteggel egy hozzávetőleges költség-előirányzatot, megjelölve azt, hogy a páciens ellátásának költségeiből mennyit fedez az egészségbiztosítási alap, és mennyit számol fel ezen felül a szolgáltató. A szolgáltató által a pácienssel ismertetett hozzávetőleges költség-előirányzat öt munkanapig érvényes, a betegnek ez idő alatt el kell döntenie, hogy elfogadja azt vagy más ajánlat után néz. Amennyiben elfogadja, írásos beleegyezést kell adnia erről. Ha kezelés közben a hozzávetőleges költség-előirányzat módosul – mert például szövődmények vagy más váratlan helyzetek lépnek fel –, a páciensnek vagy hozzátartozójának minden módosulás esetén írásos hozzájárulását kell adnia a kezelés folytatásához.

A határozat továbbá bevezeti, hogy a 40 év feletti tünetmentes felnőttek számára átfogó megelőzési csomagot kell biztosítani, amely magában foglalja a kockázati tényezők megállapítására irányuló három konzultációt, valamint a páciensek monitorozását is. A keretszerződés értelmében nőtt a háziorvosok által a krónikus betegségekben szenvedő páciensek otthonában végzett és a pénztár által fizetett konzultációk száma is: július 1-jétől havonta egynek megtéríti a költségét.

A háziorvosok felkészültségüknek megfelelően új egészségügyi szolgáltatásokat is nyújthatnak pácienseiknek: például 24 órás ambuláns vérnyomásmérést, EKG elvégzését és értelmezését, stb. A keretszerződés bevezet még egy otthoni orvosi vizitet a kismamák számára is a szülést követő negyedik hétben. A krónikus betegek továbbra is igénybe vehetik a háziorvosok és szakorvosok által nyújtott távkonzultációkat.