Lucian Romaşcanu, a Szociáldemokrata Párt szenátusi frakcióvezetője közölte, miután kvórumhiány miatt felfüggesztették tegnap a Parlament plenáris ülését, hogy véleménye szerint a hatalmon levő pártok azért választották ezt a megoldást, mert így a két házbizottság fog dönteni a közszolgálati televízió és a közszolgálati rádió ügyvivő igazgatóinak kinevezéséről, ezt a döntést pedig nem lehet megtámadni az Alkotmánybíróságon.

A PSD azt fontolgatja, hogy a közigazgatási bíróságon fogja megtámadni azt a döntést, amelyet a házbizottságok hoznak meg a közmédia két intézményének ideiglenes vezetéséről, mivel az Alkotmánybíróságon nem lehet óvást emelni a házbizottságok együttes ülésén hozott döntés ellen – tette hozzá Romaşcanu. A PSD-s frakcióvezető szerint súlyos visszaélés történt, és nem tartották be a parlamenti eljárásrendet.

Mint ismert, június 17-én az Alkotmánybíróság helyt adott a Szociáldemokrata Párt beadványának, és alaptörvénybe ütközőnek minősítette a Parlament azon határozatait, amelyekkel kinevezték a közszolgálati televízió (SRTv) és a közszolgálati rádió (SRR) vezetésével megbízott ügyvivő vezérigazgatókat, Ramona Săseanu-Moroşanut és Liviu Popescut.