Legutóbb április 27-i jegyzetemben beszéltem a medvékről, szóvá téve, hogy a március 14. – április 26. időszakban 21 esetben jelezte a katasztófavédelem szóvivője: lakossági bejelentést kaptak a 112-es sürgősségi hívószámon medve jelenlétéről egy-egy adott településen, s megannyiszor a rendőrök, a csendőrök, s esetenként a katasztrófavédelem munkatársai vonultak a helyszínre, hogy a nagyvadat visszatereljék az erdőbe. Azóta is szinte naponta, olykor naponta több alkalommal érkezik hír medve jelenlétéről egyik vagy másik településen, lakott területen, némelykor a városok lakónegyedeiben. Már-már követhetetlen az esetek száma, a medve jelenléte már nem hír a sajtóban, ugyanis megszokott, mindennapi jelenséggé vált; lassan az a hír, ha nem jött a medve. A hét végén azonban megszaporodtak a medvék jelenlétéről szóló híradások: előbb attól volt hangos a sajtó, hogy Tusnádfürdőn egy kürtőskalácsos bódét keresett fel egy édesszájú bársonyfülű, jelentős anyagi kárt okozva a tulajdonosnak. Aztán egymás után érkeztek az emberi áldozatokkal járó medvetámadásokról szóló hírek. Sajtóbeszámolók szerint péntek reggel az udvarhelyszéki Románandrásfalva határában egy tanyán támadt emberre a medve. Az 54 éves áldozatot életveszélyes sérülésekkel szállították a székelyudvarhelyi, majd a csíkszeredai kórházba. A férfi többszörös fej-, nyak- és mellkasi sérüléseket szenvedett. A mellkasi sérülés életveszélyesnek bizonyult, a csíkszeredai kórházban mintegy hatórás műtétsorozattal mentették meg az életét.

Vasárnap ismét emberre támadt a nagyvad, ezúttal Kápolnásfaluban egy 53 éves férfit és kutyáját támadta meg a nagyragadozó. Az áldozat mellkasi sérüléseket szenvedett. Ezúttal is az áldozatot a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházba szállították és azonnal megműtötték. Mindkét esetben kérték a medve azonnali kilövését. Tegnap pedig a szomszédos Háromszéken szenvedett súlyos sérüléseket a medvével való találkozás során egy újabb áldozat: Zágon határában egy 54 éve férfira támadt a nagyvad.

A hét végén Hargita megyében egyébként kilenc alkalommal figyelmeztették medve jelenlétére a lakosságot, ezúttal Hosszúaszóban, Sikaszón, Csíksomlyón, Vaslábon és Tusnádfürdőn kószáltak a vadak.

A románandrásfalvi eset kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy már a korábban bekövetkezett medvetámadások kapcsán átfogó javaslatcsomagot dolgoztak ki, amelyet sajnos még nem ültettek át jogszabályba, ám bízik benne, hogy „lesz erre ereje az RMDSZ-nek”, ugyanis a medvék jelenléte veszélyt jelent a lakosság számára. Mint mondta, „hála Istennek, van egy jól felkészült kórházunk nagyon jó orvoscsapattal, asszisztensekkel, akik tudják a dolgukat, ha baj van”, azonban szeretné, ha minél kevesebb alkalommal kellene igénybe venni e célból az intézményt és személyzetét. Megjegyezte, továbbra is várják, követelik, hogy az általuk javasolt intézkedéseket, mielőbb léptessék életbe.

Ugyanazon a sajtóeseményen Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter hangsúlyozta, az állam felelős az állampolgáraiért és kötelessége megvédenie őket az ilyen és ehhez hasonló helyzetektől. A miniszter szerint szükség van a megelőzésre és az azonnali beavatkozásra, ezért olyan jogszabályt készítettek elő, amely lehetővé tenné azt, hogy veszélyes medvéket a támadás utáni 24 órában el lehessen távolítani vagy akár kilőni. Április 27-i jegyzetemben is idéztem a tárcavezetőt, aki akkor kijelentette: „Románia hibásan döntött úgy 2016-ban, hogy nem avatkozik be a medvepopuláció alakulásába”. Tánczos szerint borítékolható volt, hogy ez a hozzáállás a populáció növekedéséhez fog vezetni. Mint mondta, a megoldás keresésének első lépése a medveállomány felmérése, ugyanis manapság csak találgatni lehet, hogy hány tányértalpú él erdeinkben, illetve lakott területeinken. De sürgősen a következő lépéseket is meg kell tenni, ugyanis, mint a miniszter mondta, „A beavatkozás hiánya hatalmas problémákhoz fog vezetni. A tétlenség nem megoldás.”

Valóban nem az, mert a katasztófavédelem naponta medve jelenlétére figyelmeztet.