Egyöntetűen megszavazta a szenátus azt a törvényjavaslatot, amely az olvasás napjává nyilvánítja február 15-ét Romániában.

A tervezetet a Nemzeti Liberális Párt (PNL) több törvényhozója nyújtotta be, többek között arra hivatkozva, hogy egyre csökken Romániában a könyvfogyasztás. Országos és európai szintű felmérések egyaránt azt mutatják, hogy főként a fiatalok és a gyerekek nagyon keveset olvasnak. A lakosság 68,5 százaléka egyetlen könyvet sem olvasott el az elmúlt egy évben, 20 százalék havonta egy alkalommal olvas, és mindössze 8 százalék olvas napi szinten. A lakosság 40 százaléka funkcionális analfabéta, azaz ismeri a betűket, de nem érti az olvasott szöveget – áll az indoklásban.

A tervezet szerint február 15-én az olvasást és a nevelésben betöltött szerepét népszerűsítő események, foglalkozások tarthatók, ezeket pedig a kormány, az önkormányzatok, valamint a kultúrával és oktatással foglalkozó állami intézmények anyagilag és logisztikailag támogathatják.

Az olvasás napja alkalmából szervezett események szervezésében részt vállalhatnak a múzeumok, könyvtárak is, továbbá a közszolgálati médiának az olvasást népszerűsítő műsorokat kell sugároznia, és az iskolákban is sor kerülhet olvasásra buzdító tevékenységekre.

A tervezetről a képviselőház szavaz döntő házként.