A NATO nem keresi a szembenállást Oroszországgal, de válaszlépéseket fog tenni, ha Moszkva folytatja ártalmas tevékenységét – jelentette ki az amerikai elnök.

Joe Biden a 30 államot tömörítő észak-atlanti szervezet brüsszeli csúcstalálkozóját követően hangsúlyozta: a NATO szilárdan ki fog állni az orosz és kínai erőfeszítésekkel szemben, a két ország ugyanis „éket próbál verni” a szövetség tagjai közé.

Arra utalva, hogy szerdán, Genfben tárgyal Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, Biden azt mondta: a fontos találkozón világossá fogja tenni Putyin számára, hol vannak a rá is érvényes vörös vonalak.

Hangsúlyozta, Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki vezető esetleges halála „tragédia” lenne, és rontaná a világ többi részével és az Egyesült Államokkal fenntartott orosz kapcsolatokat.

Reményét fejezte ki, hogy az orosz elnök „érdeklődést mutat a világról alkotott véleményének megváltoztatása iránt”.

A NATO kiáll Ukrajna függetlensége, önállósága és területi egysége mellett, és mindent megtesz, hogy az ország képes legyen ellenállni az orosz agressziónak.

A NATO afganisztáni kivonulásával kapcsolatban azt mondta, a misszió munkájának befejezésével és a kivonulással a szövetség nem hagyja magára az országot, hanem biztosítani fogja, hogy Afganisztán ne válhasson ismét a nyugati országok ellen merényletet tervező terroristák biztos menedékévé.