Románia és Izrael közötti együttműködés a ‘kölcsönös tisztelet’ és ‘mély barátság’ erős alapzatán nyugszik – jelentette ki ma Ludovic Orban képviselőházi elnök a parlament ünnepélyes ülésén, amelyen az izraeli államfő is részt vesz. Reuven Rivlin beszédében kiemelte: Románia igaz barátja az izraeli népnek és Izraelnek az antiszemitizmus elleni harcban. Izrael elnöke ugyanakkor leszögezte, az izraeli nép nem áll konfliktusban az iszlámmal vagy az arab népekkel, sem a Közel-Keleten, sem sehol a világon. Ugyanakkor elismerte, hogy harcolnak a sötét erők ellen, amelyek terrort vezetnének be és mindenkit kiirtanának, aki ellenük fordul. Izraelnek joga és kötelessége, hogy megvédje polgárait a nukleáris fenyegetéstől, a rakétatámadásoktól, a terror fenyegetésétől” – jelentette ki ma a bukaresti parlamentben Izrael elnöke.

Reuven Rivlin tegnap érkezett hivatalos látogatásra Romániába, Klaus Johannis államfő meghívására. Az Államelnöki Hivatal  közleménye szerint Reuven Rivlin izraeli államfő látogatása a két ország közötti kapcsolatok erősségét tükrözi, illetve azt, hogy Izrael továbbra is stratégiai értékkel bíró “kulcsfontosságú” partnere marad Romániának a Közel-Keleten.

Az izraeli elnök látogatására annak kapcsán kerül sor, hogy Románia és Izrael június 11-én ünnepli töretlen, megszakítás nélkül fennálló diplomáciai kapcsolatának 73. évfordulóját.