Az Európai Bizottság üdvözli azokat az előrelépéseket, amelyeket Románia tett az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus keretében felvállalt ajánlások teljesítésében. A Romániáról készített legfrissebb jelentés elfogadása alkalmából kiadott  közlemény szerint az EB ugyanakkor konkrét intézkedéseket vár hazánktól.

A jelentés mérleget von a 2019 októberétől eltelt időszak előrelépéseiről, arról, hogy milyen előrehaladás történt az igazságügyi reformot nyomon követő Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus keretében 2017 januárjában, illetve a 2018 novemberében megfogalmazott ajánlások megvalósítása terén. A Bizottság üdvözli, hogy 2021-ben új lendületet kapott a reformfolyamat és a 2017-2019 közötti visszalépések orvoslása. Valamennyi, eddig nem teljesített ajánlás kapcsán előrelépés történt, és amennyiben ez a haladás állandó marad, számos ajánlás maradéktalanul teljesül – áll a dokumentumban.

A brüsszeli hatóságok ugyanakkor hozzáteszik, „érdeklődéssel tekintenek a kötelezettségvállalások konkrét jogalkotási és egyéb intézkedésekbe való átültetése elé”.