A Világbank 6 százalékos gazdasági növekedést vár az idén Romániától. Ez 2,5 százalékponttal nagyobb növekedés volna a januári prognózishoz képest. A nemzetközi pénzintézet ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a térségben kockázatot jelent a lakosság alacsony átoltottsága a koronavírus ellen, ami kedvezőtlenül befolyásolhatja a gazdasági növekedést. A Világbank a jövő évre a bruttó hazai termék (GDP) 4,5 százalékos bővülésével számol, ami 0,4 százalékponttal haladja meg a korábbi becslést, 2023-ban 3,9 százalékos gazdasági növekedésre számít.

A Nemzetközi Valutaalap korábban közölte, hogy az idén 7 százalékos román gazdasági növekedésre számít, míg az Európai Bizottság 5,1 százalékos növekedést, a román hatóságok pedig 5 százalékos GDP-bővülést remélnek.

A román statisztikai intézet tegnap megerősítette, hogy a májusi gyorsjelentésnek megfelelően a román GDP az idei első negyedévben a nyers adatok szerint 0,2 százalékkal csökkent, a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint pedig azonos volt a 2020 első negyedévivel. 2021. január-március között a GDP 2,8 százalékkal volt nagyobb a 2020. október-december közötti időszakhoz mérten. Ez a növekedés jóval meghaladta a gazdasági elemzők várakozását, akik 0,5-1,0 százalékos negyedéves bővülésre számítottak.