Legalább 51 gyereket, nagyrészt lányokat raboltak el dzsihadisták Mozambikban tavaly – jelentette be ma a Save the Children (Mentsük meg a Gyermekeket) nevű nemzetközi segélyszervezet, hozzátéve, hogy az elhurcolt gyermekek valós száma feltehetően az említettnél is magasabb. A sajtóközleményben felhívják a figyelmet arra, hogy az afrikai ország konfliktus sújtotta részén a gyermekrablás vált a fegyveres csoportok új taktikájává.

A terroristák nem ritkán egész falvakat gyújtanak fel, a férfiakat lefejezik, a nőket elrabolják. Március végén az Iszlám Állam terrorszervezethez köthető fegyveresek lerohanták a Mozambik északi, zömében muszlimok lakta Cabo Delgado tartományban található Palma városát, és több tucat emberrel, köztük külföldi állampolgárokkal is végeztek – írja az MTI.

A nemzetközi segélyszervezet részéről rámutatnak arra, hogy 2020 előtt nem érkeztek jelentések gyilkosságokról és gyermekrablásokról. Arról nincs információ, hogy hány gyermeknek sikerült elszöknie fogvatartóitól. Civil szervezetek és az ENSZ adatai szerint a dzsihadisták terrorja a térségben már 2800 halálos áldozatot követelt, és az erőszak elől 700 ezer ember, köztük 364 ezer kiskorú kényszerült elmenekülni.