A koronavírus-járvány utáni szabadulás ünnepeként köszöntötték a Kolozsváron tizedik alkalommal megrendezett Ünnepi Könyvhetet a csütörtök délután tartott megnyitó szónokai.

A négynapos eseménynek a Kolozsvár főterén álló Bánffy-palota ad otthont. A könyvkiadók a palota termeiben rendezték be standjaikat, az író-olvasó találkozókra, a pódiumbeszélgetésekre a palota udvarán felállított színpadon, valamint a közeli Vallásszabadság házában és a Bulgakov irodalmi kávéházban kerül sor.

Markó Béla költő, a megnyitó ünnepi szónoka az elmúlt másfél év tapasztalatából kiindulva jelentette ki: megtanultuk a szemből, a homlokból kiolvasni a maszk által eltakart arcokat. „Megtanultuk elképzelni, amit nem láthatunk. Éppen erről szól az irodalom is” – jelentette ki a volt politikus. Úgy vélte: nemcsak a járványnak, hanem mindenféle túlhatalomnak is ellensége a képzelőerő. Az írók „képzeletgyárosok” és „nem szabaduló-, hanem szabadítóművészek” – fogalmazott Markó Béla.

A Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten 25 kiadó állította fel a standját, több mint nyolcvan szerző vesz részt hetvennél több rendezvényen. A kiemelt meghívottak között szerepel Bereményi Géza, Nyáry Krisztián, Böjte Csaba és Csender Levente, Cserna-Szabó András, Nádasdy Ádám, Závada Pál és L. Simon László.