Van a karaktergyilkosságnak egy különösen visszataszító formája, amikor az szexizmussal párosul. Ezt a fajta kirekesztő, gyűlölethullámot indította el „spontánul” az a hír, hogy Viorica Dăncilă a Román Nemzeti Bank elnökének, Mugur Isărescunak a tanácsosa lett. Hogy ez kiket zavart leginkább, arról sokat elárul az a tény, hogy a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a PLUS (USR-PLUS) nevű politikai alakulat hivatalosan is kérte, hogy a volt miniszterelnököt ne alkalmazza a jegybank.

Nincsenek bizonyítékaim, de annyira naiv sem vagyok, hogy elhiggyem: az állampolgárok egy jelentős részének a legnagyobb gondja mostanában az, hogy emberi és női méltóságába gázolva megalázzanak egy politikust, aki nem is eredménytelenül vezette Románia kormányát egy olyan időszakban, amikor hazánk az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztét töltötte be. Feltételezhető, hogy a humortalan, gyűlölködő mémek és a közösségi oldalakon megjelenő gyalázkodó bejegyzések ugyanazon az erőknek a munkái, akik a múltat végképp el akarják törölni. Legalábbis a közelmúltat, amikor a Szociáldemokrata Párt (PSD) rövid időre bizonyította, hogy van középút az autokrata populizmus és a nyugati multikkal szembeni szervilizmus között.

A nemtelen támadások arra is rávilágítanak, hogy milyen eszközökkel készülnek egyesek a 2024-es évre, amikor európai parlamenti, parlamenti, helyhatósági és elnökválasztások is lesznek Romániában. Készüljünk fel a legrosszabbakra.

Ugyanakkor bírálók nem vesznek tudomást arról, hogy sem a Nemzeti Bank, sem pedig a nagy világcégek gyakorlatától nem idegen az, hogy nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező volt állami méltóságok lobbizzanak, kommunikáljanak az illető intézmények vagy vállalkozások érdekében. Senkinek nem jutott eszébe gyűlölködni akkor, amikor egy volt miniszter (Eugen Nicolăescu) vagy egy volt képviselőházi elnök (Bogdan Olteanu) került fontos tisztségbe a Nemzeti Bankban. Az sem verte ki a biztosítékot Portugáliában, amikor volt miniszterelnökük, majd az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso (Victor Pontának vannak emlékei róla) az amerikai Goldman Sachs International (GSI) bank legnagyobb – londoni – leányvállalatának az ügyvezető elnöke lett. (Még az sem ártott neki, hogy többen bírálták, amiért a GSI meglehetősen gyanús szerepet játszott az eurót majdnem romba döntő pénzügyi válságban.) De folytathatnánk a sort Gerhard Schröderrel, aki kancellári pályafutásának befejezése után átvette a politikai szempontból ugyancsak vitatható nyugat-európai – orosz Nord Stream AG konzorcium felügyelőbizottságának elnöki posztját.

De elkalandoztam. Az effajta médiakampánynak az igazi veszélye nem abban áll, hogy örök időkre kiiktathatják a közéletből az egyébként jobb sorsra érdemes Viorica Dăncilăt, hanem abban, hogy legitimálják a negatív kampányt, a lejáratást és gyakorlatilag bárkit bármikor megsemmisíthetnek politikailag (e tekintetben azért az USR-PLUS-nak még lenne mit tanulnia az évek óta „Gyurcsányné”-ző Fidesztől). Ebben a közegben polgárjogot nyer a mindent leegyszerűsítő, lebutító kommunikáció, ahol az érvek helyét a minősítések veszik át; a választási kampányt nem a programok, hanem a megfizetett, vagy hasznos idiótákból álló troll-csapatok vívják és azok nyerik, akik nagyobb költségvetésből gazdálkodnak.

Van viszont egy jó hírem. A morálisan elfogadhatatlan jelenség lényege az, hogy a PSD sikeres időszakának emblematikus politikusait mint amilyen Liviu Dragnea, vagy Viorica Dăncilă még mindig veszélyesnek, s mint ilyen megbélyegzendőnek tartják azok, akik rendelkeznek némi manipulációs tapasztalattal és lehetőségekkel, s ez tulajdonképpen örvendetes dolog. Azt jelenti, hogy még szerintük is vannak tartalékai a racionális politikai kurzusnak.