Jelentősen csökkent mind az új fertőzések, mind az elhalálozások száma Magyarországon. Az oltásoknak köszönhetően sikerült letörni a járvány harmadik hullámát, az 5 millió beoltott elérésével életbe lépett az újraindítás újabb, ötödik fokozata – emelte ki szerdán a koronavirus.gov.hu.

A kormányzati portálon azt írták: meghalt 41, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 213 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Ezzel 802 723-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 29 622-re, a gyógyultaké 675 082-re emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 98 019. Kórházban 1373 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 148-an vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 11 878-an vannak, a mintavételek száma 5 756 599-re nőtt.

Eddig 5 040 222 embert oltottak be Magyarországon, közülük 3 196 604-en már a második adag vakcinát is megkapták. Kiemelték, hogy az oltásoknak köszönhetően sikerült letörni a járvány harmadik hullámát, az 5 millió beoltott elérésével életbe lépett az újraindítás újabb, ötödik fokozata.

Ugyanakkor alapvető védelmi intézkedések még életben vannak, hiszen a vírus még itt van. Vége a kijárási tilalomnak, a közterületi maszkviselésnek és az üzletek, éttermek nyitvatartására vonatkozó korlátozásoknak. Ugyanakkor továbbra is minden olyan helyen kötelező a maszk használata, ahol védettek és nem védettek zárt térben találkozhatnak, így a tömegközlekedésben és az üzletekben.

A szabadban tartott kisebb rendezvények (500 résztvevőnél kevesebb) bárki által látogathatók. Mindezek alól kivételt képeznek a zenés, táncos rendezvények, amelyeken életkortól és helyszíntől függetlenül kizárólag a koronavírus ellen védettek vehetnek részt. Továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig interneten is foglalhatnak időpontot az oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon.

Hangsúlyozták, hogy a magyar lakosság 52 százaléka már megkapta az oltást, szemben az uniós 35 százalékos átlaggal. A regisztráltak száma 5 millió 180 ezer és 90 százalékuk már meg is kapta az oltást – tették hozzá.