Adásunkban Erich Türk orgonaművésszel beszélgetünk, aki rövid időn belül kétszer is megfordult a román fővárosban. Múlt szerdán, május 19-én a Calvineum – Bukaresti Református Egyházközség orgonaavató ünnepségén hallhattuk, ezen a héten pedig a bukaresti Szent József római katolikus székesegyházban megszervezett orgonafesztiválon vesz részt a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia diákjaival együtt.

Adásunk végén Mărcuţiu-Rácz Dóra a Helikon irodalmi folyóirat májusi lapszámainak tartalmát ismerteti.

Erich Türk 1972-ben született Kolozsváron. Zenész családból származik: édesapja, Hans Peter Türk zeneszerző és zeneakadémiai oktató, édesanyja, Gerda Türk a kolozsvári Sigismund Toduţă Zenelíceum zongoratanára volt. A nagyszebeni Brukenthal Líceum végzőseként Ursula Philippi orgonaművésztől tanult orgonálni a kommunista diktatúra utolsó éveiben, amikor országszerte nem létezett semmilyen zenei képzés orgona szakon.
A 1989-es változások után sikeresen felvételizett a kolozsvári kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia orgona szakára, ahol Ursula Philippi osztályában, majd Bécsben Michael Rădulescuval tanult orgonálni. Zeneakadémiai hallgatóként már nemcsak az orgona-, hanem a csembalójáték is vonzotta, ezen a hangszeren is megtanult játszani, egy franciaországi ösztöndíjas tanulmányút során pedig még inkább elmélyült a csembalóművészetben. Számos mesterkurzuson vett részt Németországban, Franciaországban, Svájcban, Portugáliában és Moszkvában.
Erich Türk 1995–1999 között a medgyesi evangélikus templom orgonistája és karnagya volt, jelenleg a Gheorghe Dima Zeneakadémián tanít orgonát, csembalót, hangszertant és kamarazenét. Mint szólista és a Transylvania Barokk Együttes, a Balkan Baroque Band és más együttesek tagja gyakori vendége a hazai régizene fesztiváloknak, de szinte valamennyi európai országban koncertezett. Kortárs zenét is játszik, közreműködött több romániai zeneszerző művének ősbemutatóján. A TransylvANTIQs lemezkiadó alapítója. A kiadó a romániai zenekultúra ápolását tűzte ki célul.