Románia az uniós helyreállítási alapban rendelkezésére álló teljes összegre, 29,2 milliárd euróra fogja benyújtani a nemzeti helyreállítási és rezilienciaépítési tervet (PNRR), amelyet a kormány előzőleg a bukaresti parlamentben is bemutat – jelentette be miniszterelnök.

Florin Cîţu előző napi brüsszeli tárgyalásaira utalva elmondta: Bukarest reformtörekvéseinek a megvalósítására, elsősorban infrastruktúra-fejlesztésre akarja felhasználni a helyreállítási programot, és más államoktól eltérően nemcsak a vissza nem térítendő támogatást, hanem a kedvezményes hitel formájában álló rendelkezésére álló keretet is igénybe akarja venni.

A kormányfő szerint ehhez megszerezte az európai partnerek támogatását, miután megnyugtatta őket, hogy Románia betartja a vállalt költségvetési fegyelmet, és a GDP-arányos deficitet 2024-ig 3 százalék alá csökkenti. A miniszterelnök megerősítette, hogy kormánya továbbra sem fog adókat növelni vagy újabbakat bevezetni. A kormányfő egyébként a pénzügyi rendszer digitalizálásától – egyebek mellett a pénztárgépeknek az adóhatósághoz történő bekötésétől – reméli a költségvetési bevételek növelését.

Az országos helyreállítási terv közel sem végleges, a kormány képviselőinek nem sikerült meggyőzniük az Európai Bizottság képviselőit – állítja ezzel szemben a Szociáldemokrata Párt elnöke, aki Frans Timmermansszal, az Európai Bizottság első elnökhelyettesével tárgyalt.

Marcel Ciolacu szerint az EB alelnöke utasította Florin Cîţu miniszterelnököt, hogy mutassa be a kormány tervét a parlamentben. A szociáldemokrata pártelnök szerint a tárgyaláson ismertette az alakulat javaslatait, a „válsághelyzet megoldására”. Az alakulat vezetője úgy véli: nem tagadható a brüsszeli látogatás „sikertelensége”, és hangsúlyozta, hogy „jelentős a keretcsökkentés”, például az oktatás területén.