Újabb 30 napra meghosszabbította a kormány a veszélyhelyzetet Románia egész területén május 13-tól kezdődően – jelentette be tegnap (hétfőn) az országos katasztrófavédelem vezetője,  Raed Arafat belügyi államtitkár az országos vészhelyzeti bizottság ülése után.

Ugyanakkor feloldják azt az intézkedést, amely lakhelyhez köti a vallási rendezvényeken, zarándoklatokon való részvételt. Raed Arafat kifejtette, a veszélyhelyzet csak akkor szüntethető meg, amikor a járványügyi mutatók stabilizálódnak.

Az országos katasztrófavédelem vezetője azt mondta, az utóbbi időben javult a járványügyi helyzet, ám ennek a tendenciának stabilizálódnia kell, mielőtt a veszélyhelyzet megszüntetésére vonatkozó döntést hoznának. Senkinek sem áll érdekében, hogy akár egyetlen nappal is tovább fenntartsa a veszélyhelyzetet Romániában, mint amennyi indokolt – szögezte le Raed Arafat.

A nézők részvételével zajló sportversenyeket csak teszt- vagy kísérleti jelleggel lehet engedélyezni, az országos katasztrófavédelem jóváhagyásával, az ifjúsági és sportminisztérium javaslata és az egészségügyi minisztérium láttamozása alapján – jelentette ki az országos katasztrófavédelem vezetője,  Raed Arafat.

Ezeken csak immunizált személyek vehetnek részt, illetve olyanok, akik legalább 15, de nem több mint 90 nappal ezelőtt átestek a COVID-19 nevű betegségen, vagy rendelkeznek egy 72 óránál nem régebbi RT PCR teszttel. Ugyancsak kísérleti jelleggel rendezhetnek olyan kulturális eseményeket, ahol a nézők száma meghaladja a terem befogadóképességének 50 százalékát, a sporteseményeknek megfelelő körülmények között – tette hozzá Raed Arafat.