Romániában több mint 200, nehezen megközelíthető településen nincs családorvos, és 650 településen a családorvosi posztok betöltetlenek – derül ki az ombudsmani hivatal tegnapi jelentéséből. A megkérdezett intézmények válaszaiból kiderült, hogy 2019 végén 212 vidéki településen nem volt családorvos, és 650 családorvosi állás betöltetlen volt.

Megállapították, hogy noha létezik országos egészségügyi stratégia, ez nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ugyanis egyrészt a törvények figyelmen kívül hagyják a valóságot, másrészt hiányos a különböző illetékes intézmények közötti együttműködés.

Ecaterina Mirea ombudsman-helyettes elmondta, hogy szakmai és emberi nehézségekkel szembesülnek a családorvosok a nehezen megközelíthető vidéki településeken, de a helyi és a központi hatóságok támogatását sem élvezik abban, hogy családorvosi rendelőt nyissanak. Hozzátette: a családorvosok hiánya vezetett ahhoz, hogy egyes rendelőket bezártak, máshol a családorvosok nyugdíjba mentek, és helyükbe nem jött senki. Ugyanakkor a fiatal orvosjelöltek körében is alacsony azok száma, akik ezt a szakmát választják.