Továbbra sem csitulnak a kedélyek a kormánykoalícióban. Kedden ugyan megállapodtak abban, folytatják az oltási kampányt és rendszeresen találkoznak a pártok vezetői. Körülbelül ez az amiben egyetértenek. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) reakciója Voiculescu kirúgására kezdetben nagyon heves volt, aztán gyorsan lejjebb is adták. Dan Barna, a párt elnöke bejelentette, hogy megvonták a bizalmukat Florin Cîţutól és csak azzal a feltétellel maradnak a koalícióban, ha lemond a miniszterelnök. Hozzátették, hogy az USR miniszterei mindaddig nem vesznek részt a kormányüléseken, amíg a kormányfő nem távozik posztjáról. Aztán a rájuk jellemző következetességgel megjelentek a kormányülésen. Később már azzal is beérték, hogy ha Cîţu írásba adja: ezentúl a koalíciós pártok minisztereit csak pártjaik jóváhagyásával rúgja ki. Ezt az igényt Ludovic Orban, a liberálisok elnöke – ahogyan Nagyszalontán mondanák – kézből megkontrázta, kijelentve, hogy ha egy miniszter a miniszterelnököt akarja bírálni, akkor előbb adja be a lemondását. A kérdés, hogy ki rántja el előbb a kormányt.

Én az USR-re tippelek, mégpedig azért, mert a két kormánypárt között van egy lényeges különbség. Az USR-nek nincs alternatívája a jelenlegi koalícióval szemben. Ha kilép a kormányból, akkor egyrészt a Románok Egységéért Szövetséggel (AUR) kellene osztoznia az ellenzékiség keserű kenyerén, másrészt pedig nem valószínű, hogy meg tudnának buktatni egy kisebbségi PNL-RMDSZ kormányt. A jelen helyzetben ugyan a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) még nem érdeke kormányra lépni, de szívesen nyújtanának parlamenti támogatást a liberálisoknak, egyrészt azért, hogy a válságos időkben ők viseljék a kormányzás terhét, másrészt pedig azért, hogy a támogatás fejében érvényesíthessék politikai céljaikat (jut eszembe: rövidesen a Szenátusban szavaznak a Magisztrátusok által Elkövetett Bűncselekményeket Kivizsgáló Ügyosztály megszüntetéséről).

Másfelől azonban a PNL sem egységes és Barnaék ezt akarják kihasználni. Ősszel kongresszus lesz a liberálisoknál és – hírek szerint – máris több csoportosulás igyekszik megszerezni a párt fölötti ellenőrzést. Van Orban-frakció, Cîţu-frakció és a háttérből erősen nyomul a Boc-Bolojan tengely. A hazai politikai hagyományokat ismerve, nem elképzelhetetlen, hogy a kongresszusi elnökválasztás után vesztes szárny, majd az USR-ben keres oltalmat.

A koalíciós válság ugyanakkor az RMDSZ-nek is alkalmat adott arra, hogy bizonyítsa politikai éleslátását és következetességét. Hétfőn Kelemen Hunor a következőt nyilatkozta „Bízom Vlad Voiculescuban és abban, hogy kezelni tudja az egészségügy helyzetét”. Szerdán azonban már nem bízott a volt egészségügyi miniszterben, mert támogatta Florin Cîţu döntését, amellyel az leváltotta Voiculescut és amellett érvelt, hogy a jelenlegi koalíciónak folytatnia kell a megkezdett munkát (nem tudom, hogy pontosan mire gondolt) és sürgette, hogy az USR-PLUS jelöljön új tárcavezetőt. A kialakult súlyos helyzeteben Klaus Iohannis, államfő maga is nyilatkozott a kormányválságról és – alkotmányos szerepét betöltve – megpróbált egyeztetni a felek között. Ja, bocsánat, nem…