A legfőbb ügyészség vette át a 2019. június 6-i úzvölgyi erőszakos temetőfoglalás kivizsgálását – közölte honlapján a francia rádió (RFI) román adása.

Az ügyészség az RFI kérdésére tudatta, hogy ez év január 21-én átvette az ügy kivizsgálását a Moinesti ügyészségtől. Korábban ez utóbbi vizsgálta az ügyet, és megütközést keltett azzal, hogy nem tekintette például gyűlöletre vagy diszkriminációra való uszításnak a temetőnél skandált „Kifelé a magyarokkal az országból!” jelmondatot.

Az ügyet vádemelés nélkül lezáró ügyészi határozat ellen a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat fellebbezett, panasza nyomán a Moinesti Bíróság elrendelte a kivizsgálás folytatását.

Ezt követően vonta saját hatáskörébe a kivizsgálást a romániai főügyészség. Kis Júlia, a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat ügyvédje kedvezőnek ítélte a fordulatot, és reményét fejezte ki, hogy ezzel felgyorsul a kivizsgálás. Hozzátette: filmek sokaságát adták át az ügyészségnek a történtekről, így lehetőség van a rendbontók azonosítására, felelősségre vonására.