Oroszország megtalálja a módját annak, hogy megvédelmezze az érdekeit, ha más országok megtagadják a párbeszédet vele. Egyúttal mindenkit óv attól, hogy túllépje a határt – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a parlament két házához szerdán intézett éves üzenetében. 

Putyin hangsúlyozta, hogy Moszkva nem kíván válaszolni egyes országok barátságtalan lépéseire, és jó viszonyt akar fenntartani mindenkivel, még azokkal is, akikkel „ez az elmúlt időben, finoman szólva” nem sikerül.

„Remélem, hogy senkinek nem jut eszébe Oroszország viszonylatában átlépni az úgynevezett vörös vonalat. Azt, hogy ez hol fog húzódni, minden konkrét esetben mi magunk fogjuk meghatározni” – fogalmazott Putyin.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov később pontosította: a „vörös vonalak alatt” Putyin Oroszország nemzeti, külügyi és biztonsági érdekeit, valamint a választásokba és a belpolitikai folyamatokba való külső beavatkozást értette. Peszkov szerint a kifejezés vonatkozik az Oroszországgal szemben sértő hangnemben folytatott tárgyalásra és az ország gazdasági érdekeinek megsértésére is.