Az egészségügyi minisztérium nem mond le arról, hogy a megyei egészségbiztosítási pénztárak és a közegészségügyi igazgatóságok vezetőit versenyvizsgával nevezzék ki. Ezt az új tárcavezető mondta kinevezése utáni első sajtótájákoztatóján.

Ioana Mihăilă tegnap este tette le a hivatali esküt az államfői hivatalban, majd a minisztérium székhelyén rendezett sajtótájékoztatón ismertette mandátuma főbb prioritásait. Mint kiderült, ezek megegyeznek a múlt héten leváltott Vlad Voiculescu terveivel.

Ioana Mihăilă elmondta, hogy a járványkezeléssel párhuzamosan három fő célkitűzésre fog koncentrálni: az uniós alapok lehívására és felhasználására, az alapvető egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés javítására, valamint a kórházmenedzsment reformjára.

Rámutatott, szükségesnek tartja az átszervezést és a munka hatékonyabbá tételét mind a minisztériumban, mind a megyei közegészségügyi igazgatóságoknál, továbbá nagy hangsúlyt fog fektetni arra, hogy hivatalból tegyenek közzé minden közérdekű adatot.

Mint ismert, Vlad Voiculescu elsőként az oltási kampányra vonatkozó közérdekű informciók nyilvánosságra hozatala miatt különbözött össze a liberális párti Florin Cîţu miniszterelnökkel. Liberális körökben ugyanakkor az is elégedetlenséget váltott ki, hogy a volt egészségügyi miniszter kijelentette: lapátra teszi az összes egészségügyi vezetőt, aki nem a hozzáértése, hanem a pártkönyve alapján foglalta el a funkcióját.