Az ügyvivő egészségügyi miniszteri tisztséget is betöltő Florin Cîţu miniszterelnök tegnap este visszavonta a 2021/506-os egészségügyi miniszteri rendeletet, amely új szabályokat szabott volna meg a karantén bevezetésére. A rendelet visszavonására vonatkozó határozat tegnap este meg is jelent a Hivatalos Közlönyben.

Kedden megjelent egy, a 2020/1309-es egészségügyi miniszteri rendeletet módosító jogszabály a SARS-CoV-2-vel történő megfertőződések megelőzésére és korlátozására vonatkozó intézkedések alkalmazásáról.

A keddi rendelet szerint a területi karantént a 100.000 főnél nagyobb lélekszámú városokban akkor lehetett volna bevezetni, ha az illető településsel kapcsolatban legalább 60 pont gyűl össze a következő tényezők alapján: az elmúlt 7 napban végzett tesztek száma, az elmúlt 14 nap során regisztrált pozitív esetek száma, a 14 nap alatt regisztrált fertőzöttségi ráta, a fertőzöttségi ráta növekedő vagy csökkenő tendenciája az utóbbi 14 napra számítva, a fertőzési gócok és sürgősségi esetek száma, a megyében lévő intenzív terápiás helyek telítettsége, a COVID-betegeknek fenntartott kórházi helyek telítettsége.