Amennyiben sikerül megszerezni a szükséges jóváhagyásokat, már ősztől elindulhat Sepsiszentgyörgyön az egyetemi szintű sport- és edzőtudományok, valamint a szobrászat és festészet szak – jelentette ki egy tegnapi sajtótájékoztatón Tonk Márton, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) rektora.

Tonk Márton elmondta: Sepsiszentgyörgyön hozzák létre a magyar állami támogatással működő egyetem negyedik karát, amely a – jelenleg kihelyezett tagozatként működő – agrármérnöki és erdőmérnöki szakok mellett a sport és képzőművészeti szakokat is magába foglalja. A testnevelési szak akkreditációs dossziéját már ezen a héten benyújtják a román felsőoktatás minőségét ellenőrző állami hatóságnak (ARACIS) – tette hozzá Tonk. A szak oktatói állományának mintegy negyven százalékát helyi erőkből biztosítanák, és egy partneri szerződés alapján a budapesti Testnevelési Egyetem adná a tanárok többségét az indulás időszakában.

A képzőművészképzés a tervek szerint a Pécsi Tudományegyetem kihelyezett tagozataként indulhat el. Kató Béla református püspök, az egyetemet működtető Sapientia Alapítvány elnöke elmondta: a magyar kormány elkülönítette az egyetemi campusra szánt 20 millió euró körüli összeget.