A román személyi szám nélküli, az országban jogszerűen tartózkodó külföldiek előtt is megnyitják a koronavírus elleni oltáskampány előjegyzési portálját – jelentette be tegnapi sajtóértekezletén Valeriu Gheorghita katonaorvos, a kampány koordinátora.

Az internetes előjegyzési portál a személyi szám (CNP) alapján regisztrálta a jelentkezőket, így a román okmányokkal nem rendelkező külföldiek eddig csak telefonon keresztül foglalhattak időpontot. A koordinátor szerint április 10-től maga a portál hoz létre számukra a regisztráció során egy egyedi azonosító számot, amely az általuk csatolt külföldi – a vakcina beadásakor felmutatandó – személyazonossági okmánnyal együtt lehetővé teszi számukra, hogy az internetes felületen foglaljanak oltási időpontot vagy feliratkozzanak valamely oltóközpont várólistájára.

Hazánkban az Európai Unió, az Európai Gazdasági Térség és Svájc állampolgárai jogosultak ingyenes vakcinára, valamint azok a – harmadik országokból érkezett – külföldi állampolgárok, akik Romániában érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkeznek. A külföldiekre is az oltási stratégiában meghatározott elsőbbségi elvek érvényesek.