Az Európai Bizottságtól kért kivizsgálást az előző, liberális kormány által közölt járványadatok állítólagos meghamisítása ügyében Victor Negrescu szociáldemokrata európai parlamenti  képviselő. A politikus azzal vádolja a Nemzeti Liberális Pártot, hogy veszélybe sodorta a lakosság egészségét, és aláásta az ország nemzetközi hitelét.

Victor Negrescu szerint Románia mintegy 1 milliárd eurónyi újjáépítési támogatástól esik el amiatt, hogy a világjárvány idején a valósnál kisebb számokat jelentett a nemzetközi intézményeknek. A szociáldemokrata EP-képviselő Vlad Voiculescu USR-es egészségügyi miniszter újabb – a koalícióban is feszültséget keltő – „leleplezésére” alapozta feljelentését. Vlad Voiculescu egészségügyi  miniszter szerint Európában egyedülálló módon a számításból kihagyták a fertőzési gócokat, másrészt a 14 napos fertőzési arány kiszámítása során „elvesztettek vagy két napot”.

Klaus Johannist elnök tegnap határozottan cáfolta, hogy meghamisították volna a járványadatokat. Szerinte csak arról van szó, hogy a mostani egészségügyi miniszter változtatott azon a képleten, amellyel a járvány terjedési sebességét kiszámítják.