Csoma Botond, az RMDSZ frakcióvezetője képviselőházi felszólalászában rámutatott: Valótlanul tulajdonítják az RMDSZ-nek azt a módosító indítványt, amely szerint a bírák és ügyészek ellen csak a Legfelsőbb Bírói Tanács jóváhagyásával indulhat  bűnvádi eljárás. Ezt a kompromisszumot, amelyet az RMDSZ „nehéz szívvel” fogadott el, szerinte Stelian Ion – a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) által jelölt – igazságügyi miniszter javasolta. Az RMDSZ eredetileg azt próbálta elérni, hogy az úgynevezett „speciális részleg” ügyeit a legfőbb ügyészség vegye át – tette hozzá.

A Képviselőház ülésén a tárcavezető is tagadta, hogy az USR-től származna a bírákat és ügyészeket védő, sokak által „mentelmi jogként” értelmezett CSM-szűrő bevezetésének ötlete: Stelian Ion szerint ő csak elfogadta azt a garanciaigényt, amelyet a bírák és  ügyészek szakmai testületeként működő CSM fogalmazott meg.

Az ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) képviselői éles, személyeskedő szóváltásba keveredtek a parlamentben a kormánykoalíció tagjaival. Az AUR és a Szociáldemokrata Párt törvényhozói szerint semmi garancia  nincs arra, hogy a speciális részleg felszámolása után a korrupcióellenes ügyészség – amelyhez visszakerülnek a bírákat és ügyészeket érintő akták – nem fog ismét „politikai fegyverként” működni.

A speciális részleg felszámolását célzó törvénytervezetet 171-136-os szavazataránnyal fogadta el a Képviselőház, a tervezet végső formájáról azonban a Szenátus hivatott dönteni.