Kemény és közvetlen megbeszéléseket követően véget ért tegnap az alaszkai Anchorage-ben az amerikai és a kínai diplomácia vezetőinek kétnapos találkozója, amely az első volt Joe Biden amerikai elnök hivatalba lépése óta. Az egyeztetések a világ két legnagyobb gazdasága közötti feszültségek mélységét mutatták a Biden-korszak elején.

A csütörtökön kezdődött találkozón a felek ritka és heves indulatokkal feszültek egymásnak, amikor televíziós kamerák előtt is élesen bírálták a másik politikáját. A megbeszélések nem hoztak diplomáciai áttörést, a vita heve azt sugallta, hogy a két országnak kevés közös mondandója van ahhoz, hogy helyreálljon az évtizedek óta legalacsonyabb szintre süllyedt kapcsolatrendszer.

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója nem sokkal azt követően, hogy a kínai küldöttség távozott, újságíróknak azt mondta: „kemény és közvetlen tárgyalásokat vártunk, és pontosan ez történt”. A kínai delegáció tagjai anélkül mentek el a szállodából, hogy nyilatkoztak volna újságíróknak. Jang Csie-csi, a kommunista párt külügyekért felelős vezetője később a CGTN kínai székhelyű nemzetközi hírcsatornának azt hangoztatta, hogy a megbeszélések építő jellegűek és hasznosak voltak, „de természetesen még mindig vannak nézeteltérések”.

Az amerikai külügyi tárca vezetője úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államok elérte azt, amiért elment a találkozóra. A kínai állami televízió idézte Vang Ji külügyminisztert, aki kiemelte: közölték az amerikai féllel, hogy Kína szuverenitása elvi kérdés, ne becsüljék alá Peking eltökélt szándékát, hogy megvédi azt.